Home » Co-Chairman in the Press » Kaan Soyak:Sesi çıkanlar diasporanın yalnızca yüzde 20’lik bir bölümü

Kaan Soyak:Sesi çıkanlar diasporanın yalnızca yüzde 20’lik bir bölümü

 Kaan Soyak:Sesi çıkanlar diasporanın yalnızca yüzde 20’lik bir bölümü

 

 

Kaan Soyak:Sesi çıkanlar diasporanın yalnızca yüzde 20’lik bir bölümü

 

 

Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorunların çözümü amacıyla hazırlanan protokoller, iki ülke dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu ve Edvard Nalbandyan tarafından İsviçre’nin Zürih kentinde imzalanacak. Bu aşamadan sonra inisiyatif, her iki ülke ulusal parlamentolarında olacak. ‘Bölgesel gelişmeler’, sürecin devamını etkileyecek; Karabağ sorununun çözümü kilit rol oynayacak.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilk görüşmeler, 90’lı yılların ikinci yarısında başladı; ancak AK Parti hükümetinin iş başına gelmesiyle süreç yeniden hızlandı. Ermenistan ile yapılan dolaylı görüşmeler, Moskova’dan Tiflis’e kaydırıldı. Zaman zaman da, ‘non paper’ değişimi yapıldı. Üçüncü ülkelerin, ‘soykırım’ iddialarına ilişkin kararları ve açıklamaları süreci kimi noktalarda kesintiye uğrattı.

İnişli çıkışlı süreç: Kimi gözlemcilere göre Moskova yönetiminin, Türkiye-Ermenistan arasındaki sorunun çözümü yönünde değişen tutumu ve geçen yılın ağustos ayında Gürcistan’da yaşanan gelişmeler, bugüne gelinmesinde önemli rol oynadı.

İsviçre’nin arabuluculuğunda gizli görüşmeler, 2008 yılının temmuz ayında başlamıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ön koşulsuz biçimde, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın maç davetini kabul ederek 6 Eylül 2008’de Erivan’a yaptığı ziyaret de, tarihî bir dönüm noktasıydı. 2009 başında bir metin üzerinde uzlaşmaya varıldı; Nisan ayında, ‘iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisi’ ve ‘ikili ilişkilerin geliştirilmesi’ protokolleri paraf edildi. ‘Yol haritası’ndaki uzlaşma 22 Nisan günü ilan edildi. 31 Ağustos’ta, 6 haftalık iç istişarelerin başladığı, bunun sonucunda da protokollerin imzalanacağı ilan edildi; metinler, kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerini ziyaret ederek bilgi verdi. MHP ve CHP, ‘Karabağ sorunu’ çözülmeden söz konusu protokollerin TBMM tarafından onaylanmasına karşı çıkıyor.

Azerbaycan ile yakın temas: Ankara, her zaman Bakü ile yakın temas içinde oldu. 6 haftalık süreç içerisinde de ‘işgal sona ermeden sınır açılmaz’ güvencesi tekrarlandı.

Erivan yönetimi için ise, süreç daha farklı devam etti. İç muhalefetin ötesinde Ermeni diasporası sesini yükseltti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ABD, Fransa, Lübnan ve Rusya’da diaspora temsilcileri ile bir araya geldi. Diasporanın, sokaklarda da sesini yükselten kesimi imzaya karşı çıktı, Sarkisyan’a karşı gösterilerde bulundu.

Yüzde 20’nin sesi çıkıyor: Gelişmeleri yakından izleyen Türk-Ermeni İş Konseyi Eşbaşkanı Kaan Soyak’a göre, sesi çıkanlar diasporanın yalnızca yüzde 20’lik bir bölümü. İmzaları engelleyemeyen diasporanın Sarkisyan yönetimini iş başından uzaklaştırabileceği savunuluyor; ancak Soyak, buna ihtimal vermiyor. USAK Başkanı Doç. Dr. Sedat Laçiner ise, Rusya ya da ABD desteği olmadan diasporanın tek başına Erivan’da yönetimi devirme gücünün bulunmadığını; Moskova ve Washington’un da Sarkisyan’ın arkasında durduğunu anlatıyor.

Onay süreci başlıyor: Protokoller, ulusal parlamentolardaki onayların ardından yürürlüğe girecek. Ancak bunun için bağlayıcı bir zaman aralığı bulunmuyor. Bu noktada, her iki ülkedeki siyasî gelişmeler kadar bölgesel birtakım faktörler de zamanı tayin edecek.

Zaman

10.10.2009

Leave a Comment

*

Copyright © 2024 Tabdc.Org Sitemizdeki İçeriklerin Her Hakkı Saklıdır. İzinsiz Kullanılamaz. Akgün Medya

Scroll to top